Dolar32,7525
Euro35,0851
Altın2.450,67
BİST10.647,91
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
Bayburt 24°C
Yağmurlu
Bayburt
24°C
Yağmurlu
Paz19°C
Pts20°C
Sal24°C
Çar28°C

Bayburt turizminin kaderi 25 kilometrelik yolun yapımına mı bağlı?

Bayburt turizminin kaderi 25 kilometrelik yolun yapımına mı bağlı?
5 Haziran 2024 14:11 | Son Güncellenme: 5 Haziran 2024 21:42
A+
A-

Bayburt’un kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak olan en önemli faktörlerden birisi olan turizm sektörünün, şehrin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasının lokomotifi olabilir.

İl olduğu günden buyana 35 yıldır ekonomik şartlar nedeniyle göçün ve işsizliğin hala önlenemediği Bayburt’ta, özellikle yabancı turistlerin düzenli olarak şehre gelmeleri halinde nasıl bir ekonomik katkı sağlayacakları vizyoner bir bakışla değerlendirilmeli ve çözüm yolları araştırılmalıdır.

Bayburt 2010 yılında başlattığı imza kampanyasıyla 15.369 imzayı bir günde toplama başarısını göstererek, yaklaşık 65 yıllık hayali olan Bayburt-Araklı yolunun 12 ay açık kalmasını sağlayacak olan tünelin yapılmasını sağlamıştır.

Sivil toplum örgütleriyle birlikte oluşturduğu güç birliğini önemli bir hizmete dönüştürmeyi başaran Bayburtlular, şehrin ekonomik kaderini önemli derecede değiştirecek olan bir başka konuyu daha başarmak mecburiyetindedir.

Bayburt Türkiye’nin en küçük ve gelişim sağlayamayan illerinin ilk sırasında yer alıyor.  Ekonomik kalkınmanın en önemli faktörlerden birisi Bayburt Üniversitesi olurken, diğerinin turizm sektörü olacağı gerçeğine Bayburtlunun inanması gerekir.

2008 yılında kurulan Bayburt Üniversitesi fiziki açıdan ve öğrenci sayısı olarak gelişim sağlamaya devam ederken, şehrin ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Daha da gelişmeli ve şehrin kalkınması adına projeler de üretmelidir.

Diğer önemli konu turizmin önünün açılabilmesi için il dışında yaşayan ve yaz sezonlarında Bayburt’a gelen Bayburtlu gurbetçilerin dışında, yabancı turistlerin bu kente gelebilmelerinin önü açılmalıdır.

Yabancı uyruklu turistlerin Bayburt’a gelmesini sağlayacak olan en önemli konu ise  Uzungöl ilçesine tatile gelen milyonlarca turistin bir bölümünü bir veya iki günlüğüne  Bayburt’a getirecek yolların bulunmasıdır.

Bunu başarmanın en önemli çözümü ise Uzungöl- Bayburt arasındaki 25 kilometrelik bozuk olan yolun iyileştirilmesinden geçiyor. Bu konu defalarca gündeme getirilmesine rağmen hiçbir gelişme sağlanamamıştır.

2016 yılında basın açıklaması da yaparak Bayburt’a bağlanmayı dahi göze almış olan Uzungöl’lü bazı işletme sahibi turizmcilerin en önemli isteklerinin başında, Uzungöl- Bayburt arasındaki yolun iyileştirilmesi olmuştur. Çünkü Uzungöl’e tatile gelen yabancı turistlerin bir veya iki gün sonra canlarının sıkılması nedeniyle Bayburt tarafına gitmeleri önerilse de yolun bozuk olması nedeniyle turistlerin cesaret edemedikleri vurgulanmıştır.

“Her yıl milyonlarca yabancı turist fırsatı”

Uzun göldeki birçok işletme sahibi, Uzungöl–Bayburt arasındaki 25 kilometrelik yolun iyileştirilmesi durumunda, her yıl en az 1.5 milyon turistin bir veya iki günlüğüne Uzungöl’den Bayburt’a gelerek konaklayabileceklerini ifade ediyorlar.

Bu durumun gerçekleştiğini bir an olsun düşündüğünüzde Bayburt’ta yaşanacak olan ekonomik canlılığı hayal edebilirsiniz. Bayburt’un esnafı başta olmak üzere yeni sektörler gelişmeye başlayacak ve işsizlikle birlikte göç sorunu da asgari seviyelere inecektir.

Bayburt’un bu konuyu kısa sürede çözüme ulaştırması için en büyük şansı Bayburt Valisi Mustafa Eldivan olabilir. Kendisinin özellikle turizm konusuna ne kadar önem verdiği yaptığı faaliyetler ve açıklamalardan belli oluyor.

Milletvekili Prof.Dr.Orhan Ateş’in ise taşıdığı sorumluluk ve gençliğinin verdiği heyecan bu işin üstesinden gelmesi için yeterli olacaktır.

Öncelikle Bayburtlunun bu konuya inanması gerekiyor. Gümüşhane güzergahından Trabzon’a giderken yapılan tünellerin sayısını saymakla bitiremiyorsunuz. Uzungöl- Bayburt arasında neden bir tünel yapılmasın diyesi geliyor insanın. Ya da 25 kilometrelik yolun iyileştirilmesini yarım yüzyıl daha beklemesi mi gerekiyor bu şehrin insanlarının…

“Bayburt’un hangi bölgeye ait olduğuna karar verilmesi gerekir”

Bayburtlu şuna kesinlikle inanması gerekiyor. Bayburt bir Karadeniz şehridir. Ticari ilişkileri başta olmak üzere sağlık ve turizm konusunda Karadeniz’deki il ve ilçelerle ilişkilerinin geliştirilmesi şarttır. Bayburt’un gelişimi ve değişimi Karadeniz bölgesindeki ulaşım ve ticaret ağının gelişimiyle mümkündür.

Bu şehre yıllar önce demiryolu gelecek diye söz verilmişti. Bu gün tren yolunun, Bayburt’tan geçeceği kesinlik kazanacak olsa da, bu projenin gerçekleşmesi belki de çeyrek yüzyıla yayılacaktır. Ülkenin ekonomik şartları da göz önüne alınacak olursa bu işin gerçekleşmesi daha uzun yıllara yayılacaktır. Ama Bayburtlu bu projenin yakasını asla bırakmamalıdır.

Bayburt’un gelişmesi ve kalkınması için şimdilik uzun vadeli hayallere ihtiyacı yoktur. Her geçen gün göç vermeye devam eden, işsizlik ve ekonomik sıkıntılarla cebelleşen Bayburt’un, öncelikle sıcak parayı şehre bir şekilde girmesi gerekiyor. Bunu da ancak yabancı turistlerden başarabilir.

“Bütün sektörler gelişecek ve göç duracak” 

Esnafı ekonomik manada canlı olan her şehir de istihdam sorunu çözüme kavuşur ve o şehirler kısa sürede gelişir ve büyürler.

Turizmin olumlu yönlerini sayfalarca yazarak detaylandırmak ve turizmin bu şehrin kaderini nasıl değiştireceğini tek tek anlatmak mümkündür.

Ancak, turizme katkı sağlayacak olan tarihi mekânlarda nelerin yapılması gerektiğini, turizmin bu şehre katacağı yeni sektörleri, gençler için açılacak olan iş imkanlarını, gün yüzüne çıkarılmamış olan tarihi gizemli yapıların gün güzüne çıkarılmasını, esnafların gelir seviyesinin yükseleceğini, şehrin eğitimine ve tanıtımına sağlayacağı katkıları detaylı bir şekilde anlatmak, siyasetin ve şehri idare edenlerin sorumlulukları içerisinde yer almaktadır.

Kısacası Bayburtluları 25 yıl daha tren yolu hayaliyle bekletmek yerine, bir veya iki yıl içerisinde 25 kilometrelik Uzungöl – Bayburt yolunun yapımını gerçekleştirerek turizme kapılarını açmayı başarması gerekir.

Merak edilen birçok sorunun cevabını ve kararını Bayburtlular vermeli ve yaşadıkları şehrin geleceğini yani kaderini bir şekilde belirlemelidirler…

Bayburt Medya

 

Bayburt – Uzungöl yoluyla ilgili yapılmış önemli haberlerden birisi için tıkla:

www.bayburtmedya.com/bayburt-turizmde-uzungol-yolunun-cozumunu-belkiyor

 

YORUMLAR

  1. Özgür Aydındedi ki:

    Bu mevcut yolun bence fazla doğasıyla oynamadan yolun biraz daha sağlıklı kullanılır seviye getirip belki bir tık genişletip yada asfalt taş bilmiyorum birşeyler olabilir ama transit yolu olmamalu bence çünkü orası doğasıyla harika bir yer doğa heyecanı aksiyon spor severler için tanıtılması lazım müthiş kat değer katar ama muhakkak Bayburt Çaykara of güzergahında tünel şart Bayburt’un sahile en kısa yolu orası çünkü tünel olursa şirket tur araçları özel araçlar vs ticari ilişkiler Trabzon ayrıca Rize ile de ep ey gelişim artar turizm istiyorsak tünel şart bağlantı yolları yaylalar vs elden geçmeli ama tekrar diyorum o virajlı yolları fazla bozmadan orası doğa sporları için kazanildirilmali aslında çok zor şeyler değil fakat söz konusu Bayburt olunca hayalî gibi oluyir bir çok şey kop tünelinden Araklı tünelinden vauk tünelinden belli oluyor herşey hatta havalimanı da o şekilde Zigana kop tünelinden vauk tünelinden 3 4 yıl sonra başlandı bitti hemde Avrupa’nın en uzun tüneli keza Ovit tüneli insanlar herşeyin farkında aslında canim çıka Bayburt sevenin varda aglayanin yok

  2. ByBayburtludedi ki:

    Bu yayla turizmi bahsettiğiniz turizme dahil ise kusura bakmayın hiç olumlu bir yanı yok. Yaylalara dokunulmasın. Ama dünyanın en tehlikeli yolu diye bilinen TET rotası kapsamına alınmış Derebaşı Virajlarına bile sahip çıkamıyoruz. Yahu yolunu Bayburt il özel idare açıyor tüm ekmeğini Trabzon yiyor. Arkadaşlar Bayburtlu hemşehrimiz görev şehidi oldu o virajlarda haber yaparken. Hiç mi dikkat çeken yok. Girin haritalara adamlar tüm değerlerimizi Trabzon a aitmiş gibi kayıt etmiş. Kırklar mescidi keza öyle. Göller bölgesindeki krater göllerinin bir kısmı Bayburt’ta ait yine onlar öyle. Turizm il müdürü kimse derhal ilgilenmeli. Aydıntepe yeraltı şehrinin durumu keza öyle yıllardır bakımı bitmiyor. Allah’tan Kenan Yavuz hoca ve Hüsamettin Koçan hoca var. İki değerli isim Bayburt bürokrasinin 100 yıl ilerisinde tanıtıyor Bayburt’u.

  3. Kop-Vauk Tünelidedi ki:

    Şuan en acil en mühim iş Kop tüneli ve Vauk Tüneli.. bunları gündemde tutmalı.

    1. Mustafadedi ki:

      Çok haklısın

  4. Şiranlıdedi ki:

    En acilinden köylere doğal gaz çobanlara resmi statü verilmeli hepsi çözülür

  5. Bayburtludedi ki:

    Uzungöl-Bayburt arasına TUNEL şart, insanları dağları tırmandırıp getiremeyiz. Ulaşım altyapısı olmayan bir şehir nasıl turist çekebilir, havalimanı yok, hızlı tren yok, vauk tüneli bitmedi, kop tüneli bitmedi, doğu batı ekseninde ispir ve kelkit yollarının vaziyeti ortada.
    Bunların dışında Bayburt’ta bir turistin parasını harcayacağı bir alan yok, Gelen ilk turist genelde kaleye çıkmak ister ama hayal kırıklığı ile ayrılır. Şehrin zaten halihazırda bir üst yapı problemi var her taraf gecekondu gibi, binaların ve sokakların hali içler acısı, mutlaka kentsel dönüşüm ve restorasyon gibi iyileştirme çalışmaları gerekiyor, İlgi çekici, estetik mekanlar ve sokaklar oluşturulmalı. Bu konuda Eskişehir veya Amasya gibi kentler örnek alınabilir.
    Esnafımızında Hizmet konusunda iyi olduğu söylenemez; müşteriye ilgi,âlâka ve nezaketle yanaşılması şart. Zengin bir konsept sunulamasada insanların memnuniyetle ayrılması lazım.
    haber için teşekkürler, bunların sürekli dillendirilmesi gerekiyor.

  6. Milleti kaziklanmaya doyamadilar.dedi ki:

    1,5 yıl önce geldiğim bayburtta ev kirası 2500 TL den 12 bin liraya bir erkek traşına 250 TL isteyen esnafa, bir yemek yeseniz İstanbul gibi büyükşehiri aratmayacak kaziklanmaya evinize bir tamirci cagirsaniz size istediği fiyatı yabancı olduğunuz için ittirecek ustaya, yemek içmek giyinmek ile büyükşehire taş çıkaran esnafa, bu şehirde yaşanmaz hayat yok iş yok efsanesinin gerçek olduğuna inanacaksiniz. Tezden kurtulmak dileğiyle… Ayrıca milleti bu denli biktirmayin bu şehire memur tayinle gelmese ev verecek kişi bulamazsiniz öğrenci gelmese kafede 150 200 TL ye kahve ittiremezsiniz. Ayıp ayıp

    1. Celalidedi ki:

      Çok haklısınız. Aynen katılıyorum.

  7. misafirdedi ki:

    Olayı sadece ekonomik olarak düşünmemek lazım.Bayburt insanının kolay ve hızlı bir şekilde uzungöle ulaşması ve seyahat,tatil,ziyaret amaçlı gitmesi için de önemli…İnşallah kısa sürede yapılır…

  8. Ertuğruldedi ki:

    Araplar gelirse bizimkiler topraklarını araplara düşünmeden satar, esnaf bir dönere 500 lira istemeye başlar.

  9. aydın aydındedi ki:

    Lazlar bu yolun açılmasını ister mi? günlüğüne Bayburt’ a gelecek turist onlar için kayıp.Peki şehrin kaderi gerçekten bu yola mı bağlı? Bayburt’ taki en büyük sorun liyakatsızlık.Ayrıca rehavet.Bak Ali KOÇ Morinyo’ yu getirdi niye karşısında kendini zorlayan Aziz YILDIRIM var.Bayburt’ ta koltuğa oturan kalkmıyor, kalkan niye kalktım diyor, vatandaş halinden memnun olmasa da yalakalığı elden bırakmıyor. Saygı duyduğum bir millet vekilimiz var, kime sorsan ya çocukluk arkadaşı, ya komşusu,ya öğrencisi.Biz Bayburtlular bunla mutlu olabilyoruz.Mete başkan 100 günde yapacaklarını sıralamıştı,açıkçası personel kıyımı hariç ben bir fark göremedim,şimdide Almanya’ da.Hani kamuda tasarruf nerede kaldı.Mantıklı olmak gerek;Bayburt ne ile gelişir bunu iyi etüd edip o alana yönelmemiz gerekli bu açık ve net.Bunun için de iyi bir vali burada en az 7-8 yıl görev yapacak.Herkes birlik olacak,tüm STK lar birlik içinde çalışşacak.Şahsi menfaat peşinde olan derhal lav edilecek.Şuan maalesef çoğu Bayburtlu şahsş menfaati peşinde koşuyor.

  10. Bayburtlidedi ki:

    İnşallah olur da bayburt kazanır sonrası malum tereyağın kilosu 5000 tl olur. Biri şu bayburt esnafına hatırlatsın köyüne gelen bayburtun ekonomisine destek olan gürbetçiler salak değil kazancının bayburtta kalmasını istiyor

  11. Hakandedi ki:

    Of Bayburt yolu yani dünyanın en tehlikeli yolu olarak bilinen yolu Ruslar Karadenizden doğuya geçmek için yapmışlardı artık Uzungöl Bayburt yolunuda belki Ruslar yapar benim anlamadığım Türkiye’de bütün projeler hızla ilerlerken sadece Bayburtla ilgili projelerde neden kaplumbağa hızıyla yol alınıyor

    1. Misafirdedi ki:

      Ters orantı. Ne kadar çok oy verirsen projeler okadar yavaş ilerler.

      1. vatandaşdedi ki:

        aynen civar illerde örnek erzurum aynı prooje 100 bin sosyal konut teslim edildi haksahipleri oturuyor bayburt daise kimsenin umrun da değil yaklasık 400 daire bitse idi teslim edilse yaklasık aynı ayarda haksahipleri yeni yerlerine gitse idi 400 daire bosalacaktı ve kiralık arayanlar için bir avantaj olacaktı. fakat bakıyorum da hak sahiplerinin de umrunda değil niye bayburt da bu isler kaplumbağa hızında ilerliyor